Бургаски независими творци: В тотална криза сме, очакваме подкрепата на Общината

„Сформираме работна група, в която ще влязат представители на независими културни дейци и на Община Бургас. Групата ще работи по съществуващия механизъм, а именно програмата за съфинансиране на културни проекти. Основаната ни задача ще бъде да променим  част от правилника, който спира дейността ни. В момента ситуацията е много особена. Намираме се в тотална криза и с нулеви възможности пред нас. През тази програма бургаски творци могат да реализират свои проекти, тя е реална и действаща“, каза в ефира на радио „Гласът на Бургас“ Петя Стойкова, хореограф и представител на независимите творци в сектора.

Припомняме, че зам.-кметът Диана Саватева и председателят на комисията по култура в местния парламент Веселин Пренеров се срещнаха с хора на изкуството и културата от Бургас. Гилдията е сред най-засегнатите от пандемията с COVID-19 и се нуждае от спешни мерки за възстановяване на обичайната си дейност.

Независими творци и Общината ще работят заедно за бързо възстановяване на културния живот

По време на срещата стана ясно, че ще бъде търсена възможност за стартиране на дейност в открити градски пространства. Към момента всички школи по изкуства в Бургас са в пълен колапс.

Трудно се преподава онлайн танц, да не кажа невъзможно. Общината пое ангажимента да ни предостави пространства за репетиции на открито, както и сценични такива за реализация на представления. Ясно е, че културният живот ще бъде навън и няма вариант да влезе в зала. Трябва да се адаптираме и да намерим други начини за съществуване“, обясни Стойкова.

Утре предстои среща на хора от гилдията, на която ще се дискутират предложения за подходящи локации за провеждане на културни мероприятия в града.

За повече информация по темата следете Фейсбук групата „Културен форум“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email