Опасно море: Старши спасителят Васил Алексиев: Почти всеки ден има мъртво вълнение

Две деца на 9 и 15 години загубиха живота си на неохраняем плаж край бургаския квартал Крайморие и на централния плаж в курорта Поморие. Предполага се, че причината за двата инцидента е мъртвото вълнение в бурното неделно море. Васил Алексиев, старши спасител на плаж Крайморие, предупреждава, че в морето се образуват дънни ями и мощни течения, което го прави особено опсано за деца и хора, които не могат да плуват.

-Какво представлява мъртвото вълнение?

-Това е остатъчна вълна от ветровата такава. Ветровата вълна се образува при силния вятър, който се трие в повърхността на водната и се вдига достатъчно висока вълна, с която прибоят прави дънните ями. Когато се отнеме или отпадне гребена им, привидното отгоре гладко море работи отдолу. Когато подценим тази ситуация и влезем навътре, плуваме бързо и силите ни намаляват, то при излизането започва нещо да ни дърпа. Усеща се натоварване, усеща се, че морето ни тегли навътре и идва паниката. Физическите сили намаляват, ако не сме добре подготвени, стига се до инциденти.

 -Август ли е месецът на мъртвото вълнение?

-Така беше! Климатичните аномалии доведоха до промяна. Мъртвото вълнение се появява често, очакваме го всеки ден и по всяко време. Ветровете съпътстват почти всеки летен ден, което е предпоставка за появата му. Предупреждавам, че в морето се образуват дънни ями и мощни течения, което го прави много опсано за деца и хора, които не могат да плуват. Следете флаговата сигнализация и се съобразявайте с нея.

Какви са вашите съвети към човек попаднал в капана му?

-Трябва да запази самообладание! След това да потърси най-близката част на брега, на която да изплува. Трябва да се плува косо на течението, имайки предвид, че то е ориентирани от север на юг. Разбира се, в зависимост от плажовете има и такива течения, които вървят край брега. Трябва да се усети посоката му. Ако почувствате, че силите ви изоставят, искайте незабавно помощ от спасителите на брега (махайте с ръце, викайте).

-Как протича лято 2020 на плаж Крайморие?

-Няма разлика с миналия сезон, защото както бяхме натоварени миналата година, така сме натоварени и тази. През почивните дни, идват много плажуващи от страната. Броят им достига до 7-8 хил. души, иска се бдителност и добра подготовка от наша страна, за да опазим здравето на летовниците. Инциденти на нашия плаж няма, той е изключително добре охраняван.

Цялото интервю с Васил Алексиев, главен спасител на плаж Крайморие, чуйте в звуковия файл:

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email