Етнографският музей е с временен нов адрес, докато ремонтират старата му сграда

От 12 май 2021 година Етнографският музей на град Бургас ще посреща своите посетители на временен нов адрес. Това се налага поради предвидени консервационно-реставрациони дейности на постоянната сграда на Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Бургас.

Новият дом е изключително красива стара сграда, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. В нея е живял един от кметовете на град Бургас от периода след Освобождението – Никола Александров.

Къщата е собственост на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и е предоставена за временно и напълно безвъзмездно ползване на Етнографския музей:

„Когато чухме, че Етнографският музей има нужда от нов дом, веднага се роди идеята и в представите ни изникна къщата на Порт Прим Арт център – автентично място, част от истинския стар Бургас. Изключително подходящо място, което да съхрани и представи традиционната култура и бит на град Бургас.“, коментират от „Гранд Хотел и СПА Приморец“.

Освен като място за представяне на експозицията на музея, в сградата ще се пазят и всички материали от неговото фондохранилище.

През 2018 г. сградата е ремонтирана и става част от културното пространство на града под името „Прим Арт Център“. Оттогава до днес тя е била дом на редица изложби на съвременно българско изкуство, музикални събития, литературни четения и др. Няколко поредни години къщата бе една от специалните локации, част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, чийто инициатор и организатор е „Гранд Хотел и СПА Приморец“, със съдействието на Община Бургас.

В новата музейна сграда се планира да се организират уъркшопове, творчески работилници, възстановки на български обичаи, като екипите на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и Регионален исторически музей – Бургас изявяват намерението си за съвместна дейност и по организирането на конкретни събития.

„Радваме се, че нашите гости от близо и далеч ще могат да се докоснат до традиционната култура и бит на Бургас и региона, и то само на една крачка от хотела“ допълват от екипа на „Приморец“.

Регионален исторически музей – гр. Бургас изказва своята огромна и искрена благодарност към „Гранд Хотел и СПА Приморец“ за протегнатата ръка и оказаната напълно безвъзмездна помощ, особено в това тежко за всички време на пандемия и икономическа криза.

Етнографският музей очаква своите посетители на адрес:

гр. Бургас, ул.. „Княз Александър Батенберг“ 12-14

Работно време за месец май:

Вторник – събота: 09:00 часа – 17:00 часа

Неделя: 09:00 часа – 14:00 часа

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email