Д-р Шах: Склеротерапията ще ви отърве завинаги от разширените вени

Д-р Насратуллах Мобаракшах, наричан от пациентите си д-р Шах, е специалист по вътрешни болести, кардиология и ангиология. Придобива специалност по вътрешни болести и кардиология в чужбина. В България практикува от 2014г., в Бургас от 2016г. От началото на юни д-р Шах, извършва консултации и прегледи в кабинет по вътрешни болести и ангиология, в МЦ „Д-р Стайков“ .

-Лечението на кои състояния са обект на ангиологията и кога да се обърнем за консултация към ангиолог?

-Ангиологията е област в медицината за изследване на кръвоносните и лимфните съдове, тяхната структура и функциониране, заболяванията и патологичните им състояния, методите за диагностициране, профилактика и лечението им. Тук влизат заболявания, сред които острата и хронична артериална недостатъчност на крайниците, различни аневризми, дълбоките венозни тромбози и белодробния тромбо-емболизъм, хроничната венозна недостатъчност и други. Когато пациентът има проблем с кръвоносната система, независимо дали оплакването е от венозен, артериален или лимфен произход, трябва да се обърне към ангиолог.

-Д-р Шах, с какви оплаквания ви търсят най-често пациентите, имат ли сезонен характер?

-Да, някои оплаквания са свързани със сезона. През лятото се обострят болките от подути крака и разширени вени, а през зимата е по-засегната сърдено-съдовата система. Чести са оплакванията от разширени вени, което е венозно заболяване. Идват и с артериални заболявания. Те имат проблеми при ходенето, изпитват болка, изтръпване в краката. Търсят ме пациенти след инсулт или такива, които дълго време поддържат високо кръвно налягане, оплакват се от замайване, световъртеж. Идват и такива за профилактичен преглед, назначавам Доплерово изследване или други физически изследвания. Ако установя, че имат стеснение в кръвоносната система, насочвам за лечение. То може да бъде и медикаментозно, и промяна в начина на живот. Ако се налага и инвазивно лечение, което инвазивен ангиолог може да води.

-Ангиолозите извършват ли оперативно лечение?

-Te не се занимават с оперативно лечение. Съдовите хирурзи извършват такова. Ангиологът назначава медикаментозно или инвазивно лечение според диагностицираното състояние. При инвазивното лечение се разширява съда със стенд. Ако проблемът са разширени вени, използва се склеротерапия или лазерна аблация, или други съвременни методи и пациентът ще бъде излекуван.

 -Какви са начините за профилактика, така че да не се стига до крайни болезнени състояния?

Когато говорим за съдови заболявания, имаме предвид вени, артерии и лимфни съдове. Те са различни и трябва да се грижим по различен начин за тях. Ако заболяването е артериално (запушване, стеснение или разширяване на артериите) с придружаващи систематични заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол, то пушенето в този случай се спира или намалява драстично, а диабетът се контролира строго. Пациенти с такива оплаквания трябва да се профилактират два пъти годишно. Предприема се Доплерово изследване, след което се предписва лечение. Доплерехографията е неоценим помощник на ангиолога и се прилага при почти всички съдови пациенти като метод за диагностика.

-Венозните заболявания са свързани с болка в краката, изтръпване, парене. При тях начинът на живот влияе до голяма степен. Например хората, които се застояват в офис, или такива, които не пият достатъчно вода, които имат спукани капиляри или разширени вени те са болни, имат венозно заболяване. Състоянието може да създаде тромбоза. Ако вените тромбозират, тромбът е възможно да мигрира към сърцето, белите дробове и да създаде опасно състояние. При пациенти с разширени вени се прилагат: склеротерапия, лазерна аблация, микрофлебектомия. При склеротерапията се залепят вените, те остават в тялото и постепенно се разграждат. С този метод се работи много. Всички тези процедури за венозни заболявания извършвам в МЦ „Д-р Стайков“. По тежките артериални заболявания поемам в Кардиологияна на МБАЛ „Бургасмед“. Там осевн хора с инфаркти, стенокардии, със сериозни кардиологични оплаквания, при които се налага коронарография, идват и пациенти със запушени артерии на крайниците.  

Роден сте в Афганистан, през 2003г. завършвате медицина в Кабул. Две години по-рано САЩ атакуват режима на талибаните в страната ви.  Как се живее под дъжд от куршуми?

-Трудно се живее във война, водеха се ежедневно улични боеве. Голяма част от структурите в града продължаваха да функционират. Между тях и университети, и училища. Завърших университета, специализирах и мога да кажа, че имам много успешни колеги.

Д-р Шах в студиото на радио „Гласът на Бургас“

*В интервюто е използвана информация от предварителния разговор.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email