Домашен арест за задържан мъж в нарколаботория в гр. Ямбол

Състав на Апелативен съд – Бургас измени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ на „домашен арест“ на  Валентин С., обвинен за държане на наркотици с цел разпространение.

Той е задържан на 24 юли 2020 година, след като е заловен в сградата на бившата „Топлофикация“ ЕАД в Ямбол, в която е установена високотехнологична производствена база за отглеждане на растения и производство на  коноп /марихуана/. Мъжът е  с обвинение за държане на марихуана с тегло 8,761 кг. с цел разпространение. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лв. От началото на задържането до момента до момента не е искано изменение на мярката за неотклонение.

Въззивният състав е споделил извода на ОС – Ямбол, че събраните до момента доказателства не са разколебали предположението, че Валентин С. е съпричастен към престъплението.

Апелативните съдии обаче са преценили, че на етапа от воденото разследване опасността от укриване или извършване на ново престъпление от страна на Валентин С. е намаляла значително. В случая от датата на задържане до момента са изтекли пет месеца, разпитани са множество свидетели, събрани са многобройни писмени и веществени доказателства, извършени са различни експертизи. От доказателствата по делото се установява, че обвиняемият не е осъждан, както и че спрямо него не се водят други наказателни производства. Отсъстват фактически данни, извън обвинението, на основата на които да се направи извод, че той е лице с трайно установени престъпни наклонности и поведение. Налице са доказателства също за наличие на постоянен адрес по местоживеене на Стойков в гр. Нови Пазар. 

Въззивната инстанция е намерила, че следващата по тежест мярка за неотклонение – „домашен арест“, при ефективно приложено електронно наблюдение, би била достатъчно адекватна и би гарантирала защитата на обществения интерес. Поради тези съображения, съдът е уважил жалбата на обвиняемия, отменил е определението на ОС – Ямбол и е изменил мярката за неотклонение.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email