Днес празнуваме Благовец!

Според Библията поверието гласи, че както Св. арх. Гавриил съобщил благата вест на Пресвета Богородица, че ще зачене и роди син, така долетелите кукувици и лястовици известяват на хората благата вест за идващата пролет.

Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. В народния календар този ден е известен като Благовец или „половин Великден„.

Според народните вярвания на Благовец трябва да разполагате с пари в брой, кост от риба… И не излизайте гладни от вкъщи. Фолклорната традиция е установила цяла поредица от действия на този магически ден. Но преди всичко е необходимо да сте в добро настроение.

Защото, както ви „закука кукувицата“ на 25 март, така ще ви върви през цялата година. Дали е истина всичко това, може да проверите сами.

Благовещение винаги се пада по време на Великите пости и затова на трапезата е разрешено да се поднесе риба. Във фолклорния празник рибата също присъства.

Поверието гласи, че всеки трябва хапне от празничното блюдо, а след това да почисти зъбите си с рибена кост – това носи здраве и късмет. Дори най-бедните, които не можели да осигурят риба за празника, гледали да имат поне някоя стара кост, за да „почешкат“ зъбите си.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email