Десислава Скъкълова- Димитрова: Танцът не е само материал за учене, но и духовно изживяване

Тя е Десислава Скъкълова и е на 27 години. Основната и работа е балетист в ПФА „Странджа“-Бургас. Завършила е средно-специално образование в София- НУТИ. Занимава се с народни танци от 1-ви клас в хореографска паралелка. Учила е в АМТИИ гр. Пловдив, катедра „Хореография“. В ПФА „Странджа“ постъпва на работа на 19 годишна възраст, веднага след завършване на средното си образование. След две години тя става солист в ансамбъла в танца „Нестинарка“. Преподава на възрастни в Школа за български и гръцки танци- „Бургос“, както и на деца и на Танцова формация „Петлите“. Едно от децата и изявява желание да учи в АМТИИ Пловдив, като тя го подготвя за кандидатстудентските изпити.

За Десислава танцът е начин на живот, глътка въздух, без която тя не може. На няколко пъти обаче и се налага да направи пауза заради здравословни проблеми и това са едни от най-трудните и моменти. Тя вярва, че танцът е не само материал за учене, но и духовно изживяване. “ Когато сме на турне в чужбина хората, които ни гледат са наистина докоснати от нашето изкуство.“

Интересното е, че всяко едно ново начало за нея и е било трудно поради различни причини. През годината и за подготвяне в София тя преживява сериозен инцидент и и се налага да остане в болница, но за щастие се възстановява много бързо и се явява на изпита, където е приета.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email