Денят на Независимостта: България чества 112 години от историческия акт

Днес се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на 20 в. били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария – една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята – Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите силипрез пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта ще бъде отбелязан в Бургас с празнична програма. Началото е от 10:30 часа, когато на пл. „Атанас Сиреков“ ще бъде извършен Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас, последван от празничен молебен за благоденствието на Независима България. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на на 24-ти черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

Ето как продължава програмата в празничния ден:

11:30 часа

Пл. „Св. св. Кирил и Методий“ 

„С песните през вековете“, празничен концерт с участието на Илия Луков.

11:30 часа

Пл. „Св. св. Кирил и Методий“

РИМ Бургас представя „Оръжия на българската армия от периода на обявяване на Независимостта на България.

18:00 часа

Парк на комплекс „Славейков“

„112 години независима България“ – празничен концерт. В програмата участват: Александра Димитрова, Лазар Налбантов, оркестър „Жарава“, хор „Самодивски огън“ при НЧ „Пенчо Славейков 1983“ с р-л Стойко Василев, танцов състав „Младост“ с р-л Маргарита Колева.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email