Да чакаш на опашка дори онлайн – коронавирусът промени потреблението

Докато променяше драматично живота на всички, епидемията отложи и направо отмени някои от плановете на бизнеса, а други приближи във времето с поне 1-2 години. Потребителите в България, които са живели и във времената около началото на прехода, рязко си припомниха какво е да чакаш на опашка за храни, с разликата, че сега не свършват. Включи се, макар и в нови условия, изобретателността – как да се сдобиеш с дефицитно лекарство или набедена за много ефективна хранителна добавка или да успееш да влезеш в графика на онлайн магазина за доставка до теб.

Консервативните доскоро вериги за храни намериха начин да доставят до дома, макар и не пълния си асортимент. В готвенето с доставка до дома и офиса търсят, макар и частично, спасение затворените ресторанти, а покупката на ваканция се превърна в нещо на практика немислимо. Заменено с опити как да си вземеш капарото докато туроператорът се чуди на свой ред как да си получи аванса за хотел и самолетни билети, за да ти върне на теб парите.

Всичко започна с паническа покупка на трайни стоки и никакви уверения, че нищо от това няма да свърши, не помогнаха. Страхът от вируса и наложеното чакане на разстояние един от друг пред веригите за храни, насочиха повече от обичайното хора към доставките онлайн, които в това време не бяха много и сериозно се задъхваха. В социалните мрежи имаше оживени дискусии как по-успешно да се вредиш за доставка вкъщи. Други се насочиха към кварталните магазини. Колко точно – никой не е в състояние да каже.

Официалните данни на случилото са повече от оскъдни, корпоративните – често обвити в не съвсем точна статистика, доколкото се оповестява такава. От тях се разбира, че очаквано хората са купували по-активно стоки онлайн, че мъжките костюми на практика са спрели да се продават, но пък изгодните сделки за дрехи са подхранвали желанието да изглеждаш добре макар и на онлайн среща по работа. Коронавирусът е разместил продажбите и в дрогерията, но най-продавана си остава спиралата за очи.

Ако се гледат данните на Националния статистически институт, онлайн пазаруването се е свило през настоящата година спрямо предходната, но вероятно това отразява свитото потребление на определени категории, които в нормални времена са се купували по този начин.

Делът на хората, които през последните три месеца са пазарували онлайн за лични цели, е 15.6% (при 21.7% за 2019 г.), като 15.4% купуват стоки, а 6.7% – дигитални продукти и услуги. Най-активни са хората с висше образование с относителен дял 31.7%, както и младите хора във възрастовите групи 16 – 24 години (25.5%) и 25 – 34 години (25.4%). Жените пазаруват онлайн повече от мъжете – съответно 16.2 % и 15%.

От пазарувалите по интернет през последните три месеца 59.7% купуват стоки и услуги между един и два пъти, а 31.9% правят от три до пет покупки. Общата стойност на онлайн покупките на 31.3% от потребителите е между 100 и 199 лв., 29.9% пазаруват онлайн за по-малко от 100 лв., а при 25.4% стойността е между 200 и 599 лева.

В следващите няколко дни ще ви покажем през различни бизнеси как се промени потреблението от средата на март насам.

Източник: Дневник

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email