Готвачите в бургаските детски градини се обучават да приготвят индивидуално меню за деца с хранителни алергии

Готвачите и служителите в детските градини, отговарящи за приемането и обработването на хранителните продукти, са на специализирано обучение по алергии и хранителни нетолерантности в детска възраст. Семинарът се провежда в КТК „Ченгене скеле“ и е част от програмата за здравословно хранене на Община Бургас.

„Над 80 деца в бургаските детски градини са на индивидуални хранителни режими, заради наличие на алергии. Затова е необходимо да сте много добре информирани за предизвикателствата при различните видове хранителни нетолерантности. Обръщайте внимание на тези деца, защото вие сте близо до тях и трябва да сте в подкрепа на родителите, за да съдействате тези трудности да се преодоляват по-успешно“, сподели кметът Димитър Николов по време на семинара.

Лектор на обучението е специалистът по диетично и лечебно хранене Дора Христова, която ще запознае подробно всички присъстващи какво представляват алергиите, какви реакции предизвикват в човешкия организъм, автоимунните заболявания и използването на заместители на алергените в храната при изготвяне на менюта в детското хранене.

На семинара, който се провежда в културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“ присъстват и директорите на детските градини в Бургас.

През тази пролет готвачите в детските градини преминаха още едно обучение по програмата за здравословно хранене на Община Бургас, свързано с правилно разчитане на етикетите на различните хранителни продукти, сертифицирани по БДС и произход, разпознаване на наименованията на отделните консерванти, оцветители и ароматизатори в тях и др.

Здравословното хранене при децата е основен приоритет на Община Бургас. Още преди десетина години местната администрация си постави задача да осигурява балансирано, разнообразно и пълноценно хранене във всички свои детски ясли, градини и училища. В синхрон с това по идея на кмета Димитър Николов бе разработена програма по здравословно хранене и физическа активност на децата и учениците в община Бургас.

Това доведе до обновяване на кухните в детските градини и ученическите столове в учебните заведения, както и до провеждане на десетки различни кампании и състезания, организирани от Община Бургас, за популяризиране и промотиране на ползите от здравословното хранене, правилните хранителни навици и режими, разпознаване на основните хранителни групи, полезните и вредни храни от децата в най-ранна възраст. В процеса бяха включени и родителите на децата, за да има синхрон с храненето в семейната среда и в детските заведения.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email