Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с апел: Да удържим изолацията още няколко седмици, за да се съхраним като нация

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „#Здраве“ на общинско радио „Гласът на Бургас“

Доц. Кунчев, подкрепени ли са предприетите мерки за изолация, с достатъчно данни за вируса?

Данните са повече от достатъчни. Да оставим настрани всички теории за произхода му и естествен ли е, изкуствен ли е, важното е какво той предизвиква. А това до момента са 120 000 смъртни случаи. От тази по-убедителна причина, за да се вземат сериозни мерки едва ли има. Не е нужно да изпадаме в ситуацията на Ню Йорк или Ломбардия, за да осъзнаем колко рискове крие заболяването. То носи смъртен риск при хората от по-високите възрасти и с хронични заболявания.

Смъртност от 3,9% по данни на Световната здравна организация, реален ли е и как ще го коментирате?

Близък до истината. Разбира се отделните системи на различните страни могат да са по-точни или по-неточни, зависи от методиката, която се използва.

Кардиологът Д-р Елена Дочева: Младите са по-мобилни и ще доведат коронавируса вкъщи, поколенията не трябва да се събират заедно

При заболеваемостта картината много зависи дали има система за надзор, то при смъртните случаи ситуацията е ясна. Не може да бъде скрит смъртен случай, когато човекът е с доказано носителство на вируса, с доказана клиника, с бронхопневмония, с дихателна недостатъчност, това са достатъчни критерии, за да стане ясно, че основната причина е ковид инфекция.

Десетки са разработките на ваксина за Ковид-19, към днешна дата – живи, мъртви, рекомбинантни, коя според вас може да се окаже най-ефективна за справяне с пандемията?

Преди двайсет дни излезе първото съобщение за американска ваксина, която беше факт, само че правенето на една  ваксина не е толкова трудна работа. Трудното е да докажеш, че тя е ефективна и безопасна. Това е тежък процес, който при нормалните ваксини отнема от пет до десет години. Колкото и да се налага да се бърза, колкото и съкратени да са процедурите, отнема месеци. Аз не съм оптимистичен, че до края на годината ще имаме одобрена ваксина, която да е готова за пазара.

Към днешна дата има ли данни дали човек успява да изработи естествен имунитет към Ковид -19, траен ли е той?

Трудно е да отговоря. Имунитет, че има – има. Фактът, че хващаме IgG и IgM антитела показва, че човек изработва имунитет. Друг е въпросът колко е траен. Има инфекции, при които трае различно време, напр. седмици, месеци, след което отново може да се заразиш със същия вирус. Дали ще е такава ситуацията, няма как да се каже до момента, защото практически от три месеца познаваме този вирус и работим с него. Малък е срокът, за да се каже това.

Възможно ли е по слабото разпространение на болестта да се дължи на БЦЖ, с която масово сме ваксинирани в България?

По отношение на БЦЖ ваксината, надявам се да е така и много бих се радвал ако е, защо надали в света има нация, която да е по бецежирана от българската. Поради специфики на календара ние бяхме единствената страна в Европа, която прави пет приема, т.е. ако мантуто е отрицателно пет поредни пъти имунизираме децата. Има някаква зависимост в страните, които прилагаха тази ваксина, като че ли в момента са по-предпазени, с по-ниска заболяемост, но да се докаже връзка се изискват сериозни изследвания.

Каква част от българите ще преболедуват Ковид – 19, разбира се, говорим в порядък?

Трудно е да се каже, защото не знаем колко ще продължи целият процес.  Ако продължи с месеци, според данните, с които разполагаме, вероятно една голяма част ще преболедува. 5-6% от населението вече се е срещало с вируса, започнало е да изгражда антитела. Това е малко и не може да доведе до утихване на епидемията. Отново ще кажа, че този вирус е въздушно-капков и ако се развие като останалите подобни инфекции би следвало, че с рязката промяна на климата да започне да се самоограничава. Дали обаче това ще се случи и с този щам на вируса е под въпрос.

В момента изолирайки се един от друг и целенасочено затруднявайки разпространението на вируса, не пречим ли на изграждането на групов имунитет?

Точно това правим, целта ни е тази. Имаме две алтернативи, нищо да не правим като Англия и Холандия, които направиха буквално това. САЩ закъсняха с мерките и  навлязоха в изключително тежка епидемия, не могат да осигурят лечение на всички нуждаещи се, загиват много хора. И да, вероятно по-бързо ще изградят колективен имунитет. Не се знае дали при едно нормално стечение на обстоятелствата, без да се срещат много хора с вируса, той сам няма да се самоограничи и изчезне. Така стана преди осемнайсет години със САРС, който също е корона вирус.

Колко време очаквате да продължи епидемията?

Ако някой може да каже, то директно да кандидатства за Нобелова награда. Ние се базираме на малък опит с такъв тип вируси, който е оптимистичен и при двата епидемични взрива от SARS и MERS. Епидемията продължи няколко месеца, не повече. Аз лично не вярвам на прогнозите за продължение на инфекцията с година.

Психологът Елена Топкарова: Хората се страхуват да не бъдат стигматизирани с корона вирус, психиката е уязвима по време на социална изолация

Борбата между микро и макроорганизмите е от хиляди години и по някое време едните са с превес над другите. Изключваме испанския грип и чумните епидемии, когато човечеството е било заплашено да бъдат унищожени 20-30% от него. Ситуацията в момента е по-различна и възможностите ни за контрол, за дистанция, за производство на ваксини и препарати са много различни.

Следват светли Великденски празници, какъв е вашият апел към хората?

Да ги прекарат много добре, но само със семействата си. Нека отложим събиранията с приятели за по-добри времена. Празниците няма да избягат. И аз много го тача и уважавам Великден, но в тази ситуация трябва да издържим още малко, няколко седмици, за да приключим по възможно най-добрия за нацията начин.

 

 

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email