Вълшебен концерт на Юске Хосака с класическа и японска клавирна музика очаква бургазлии тази вечер

*Публиката ще се наслади на композиции от малко познатите Минако Токуяма и Дай Фуджикура, както и на големите европейски виртуози Франсис Пуленк, Фредерик Шопен и Панчо Владигеров

Бургас ще бъде домакин на концертното турне „Пулсът на Япония в сърцето на България“. Събитието ще предложи концерт с японска камерна и клавирна музика на японския изпълнител Юске Хосака – пиано, който към момента е докторант в Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Любителите на японската култура в България, както и хора, които досега не са имали възможност да се докоснат до такъв тип музикална програма, ще могат да се насладят на изпълнения на непознати за българската публика творби. Концертът е с вход свободен и ще се проведе в зала „Петя Дубарова”, КЦ „Морско казино” от 18.00 часа.

Програмата на концерта обхваща три епохи в музиката чрез Шопен, Пуленк (по повод на 60-годишнината от кончината му) и съвременността (с творби на Панчо Владигеров, неговия ученик Вайсенберг и японски композитори).

Инициативата се реализира от Посолството на Япония в Република България в партньорството на Община Бургас.

ЮСКЕ ХОСАКА е роден в град Яманаши, Япония. През 2015 г. завършва Токио Гакугей университет (Токийския университет за изкуства) в класовете на проф. Тойо Асакава и проф. Таканори Накано. През 2020 г. завършва магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София. В момента е докторант с научен ръководител проф. Жени Захариева. През 2018 г. получава Голямата награда в IV конкурс „Музиката и земята“ във Франция. В ХХІІ Международен конкурс за Бах в Япония получава първата награда за дуо. Участвал е със солов рецитал на „Софийски музикални седмици“ с клавирни произведения от Панчо Владигеров. През 2020 г. в XVIII международен конкурс „Музиката и Земята“ – София получава голямата награда. Носител е и на награда в IX международен конкурс „Албер Русел“ – София.

Инициативата има за цел да популяризира японската класическа музика, да запознае аудиторията с рядко изпълнявани класически произведения, както и с неизпълнявани досега в България композиции като сонатината за пиано от Хисатада Отака и др.

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА

Минако Токуяма (1958-) – „Джо но Маи” – Танцов прелюд в театър Но – 2018 г. – /5’/

Минако Токуяма – „Музика Нара” – 2005 г. /6’/

Дай Фуджикура (1977-) – „Дневникът на Акико“ за пиано – 2019 г. – /4’/

Франсис Пуленк (1899-1963) (60 години от смъртта му) – Импровизация №15 (Посветена на Едит Пиаф) – 1959 г. – /4’/

Фредерик Шопен (1810-1849) – Балада №4 Оп.52 – 1842 г. – /11’/

************ Хисатада Отака (1911 – 1951) – Сонатина за пиано – 1940 г. – /14’/

Панчо Владигеров (1899 – 1978) – „Есенна елегия” – 1922 г. – /6’/

Панчо Владигеров – „Хумореска” – 1922 г. – /4’/

Шарл Трене/Алексис Вайсенберг – „През април в Париж” – 1956 г.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email