Внезапната инспекция по сигнали на граждани не е установила замърсяване на плажове в Поморие

Сигнали за замърсяване на два поморийски плажа предизвикаха инспекция на 19.07.2020 (неделя). Експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и представители на Община Поморие извършиха проверки по два сигнала, получени на зеления телефон и тел. 112 за наличие на  пластмасови отпадъци в крайбрежните морските води на плаж „Северен плаж“ и за наличие на отпадъци и замърсяване с битово-фекални води на плаж „Поморие – изток“ в гр. Поморие.

По време на първата проверката е извършен обход на плаж „Северен плаж“ и прилежащата му плажна ивица, който е със свободен достъп, не е отдаден на концесия и се стопанисва от Община Поморие. Констатирано е наличие на единични бройки пластмасови и дървени отпадъци, изхвърлени от морето, за което на общината е направено предписание за почистване в еднодневен срок.

По-късно през деня  е  извършена проверка и по втория сигнал –  на плаж  „Поморие – изток“, отдаден под наем на фирма „Ауто фактор“ ЕООД, осигурила свой представител. При извършения оглед е констатирано, че плажната ивица е почистена от концесионера, не е констатирано оцветяване или специфичен мирис  на морските води.

При проверките и на двата плажа експертите на БДЧР не са установили  изтичане на битово-фекални води, налична техника и хора, осъществяващи дейности на плажната ивица и във водния обект – информират от Басейнова дирекция „Черноморски район”.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email