Вижте изложбата „Кристо – ранни етюди“ в галерията на НХА – Бургас

Днес, 25 юни, от 17.00 часа, в галерията на Националната художествена академия – Филиал Бургас в Магазия 1, ще бъде открита изложбата „Кристо – ранни етюди“. Ранните творби на големия творец ще могат да се разгледат в морския град до 30.07.2020 г.

Рядко показваната експозиция съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев, по-известен като Кристо от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956 г.).

Творбите са от Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците също ще бъдат показани в изложбата.

Кристо и Жан Клод са Доктор хонорис кауза на НХА. За своята 75 – годишнина Кристо получи от Академичната общност грамота и плакет, изработен от проф. Богомил Николов.

За огромно съжаление на всички ценители на съвременното изкуство, Кристо ни напусна на 31 май тази година на 84 – годишна възраст. Започнал пътят си като художник в Националната художествена академия, той е най-яркия пример за реализирал се на запад творец от български произход през втората половина на ХХ век.

С тази изложба Националната художествена академия изказва своята почит към делото на този голям творец.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email