Вече са достъпни попълнените декларации за доходите в сайта на НАП

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни в портала за е-услуги на Националната агенция за приходите от 10 март 2020 г. Всеки ползвател на персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис има достъп до вече въведените данни за доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, отдадени под наем на юридически лица и субсидии, изплатени на земеделски производители.

Издаването на ПИК е безплатно и може да бъде поискано от всеки офис на НАП в страната, независимо дали е този по постоянен адрес на съответния гражданин. От началото на годината в НАП Бургас са издадени 3071 персонални идентификационни кода, като в последните дни  се наблюдава засилен интерес, уточняват от приходното ведомство в морския град. В национален мащаб до момента са издадени над 700 000 персонални кода.

До момента в НАП Бургас са подадени над 40 000 справки за изплатени доходи. При отхвърлени данни поради открити грешки в информацията, работодателите имат 7-дневен срок за корекция.

От началото на кампанията по деклариране на доходите и заплащането на дължимите данъци, в НАП Бургас са подадени над 4 000 декларации, 65 процента от тях по електронен път. Бургазлии предпочитат по-лесното, бързо и удобно електронно деклариране, предимно с ПИК, коментираха от териториалната структура на приходната администрация.  Очаква се тенденцията да се запази до края на кампанията, която приключва на 30 април. В салона за обслужване на НАП Бургас са налични хартиени формуляри на годишните данъчни декларации, които могат да бъдат ползвани от хората, които нямат електронен подпис или ПИК. Годишната данъчна декларация може да се изпрати и чрез пощенски оператор, за предпочитане с обратна разписка, може да се попълни и офлайн чрез баркод през сайта на Националната агенция за приходите.

От НАП Бургас напомнят, че нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии.

От тази година срокът за ползване на 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне вече е 31 март. За да се ползва облекчението, годишната данъчна декларация трябва да бъде подадена по електронен път. Важно допълнително условие е физическите лица да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email