Веселина Таралова: 90 % категорично използват електронната система за записване в ясла и детска градина

„Правилата вече са утвърдени, качени са вече на сайта на Община Бургас, като са разделени в групите: правила, които касаят 1-ви клас и правила касаещи прием за детска градина и ясла. Системата е отворена за родители, като освен правилата има конкретика в кое учебно заведение, какъв брой деца ще се приемат за тази уечбна година“-това сподели за Общинско радио „Гласът на Бургас“ Веселина Таралова- Директор „Образование и демографски въпроси” по повод бургаската електронна система за прием в ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата, която ще бъде активирана в режим за кандидатстване на 1-ви април от 8.00 часа. Тя каза още, че родителите имат възможност да посетят системата и да се запознаят с всичко, което ще се случи през месец април, когато тя бъде отворена за регистрация.

Родителите трябва да знаят, че най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако вашето дете е живяло над 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната от вас детска градина, ще получите 300 точки. За сравнение – дете с постоянен или настоящ адрес, който е извън съответния прилежащ район към детската ясла или градина, ще получи едва 1 точка.

Важно е да се знае от родителите, че информацията за детски ясли, градини и подготвителни групи в училища, предоставена в електронната система за записване касае съответните Центрове за административни услуги, а не жилищни комплекси. Така например, най-често срещана грешка е родители от ж.к. „Възраждане“ да посочат детско заведение в район „Възраждане“ и така детето им да бъде записано в градина в ж.к. „Меден рудник“.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email