Валидират пощенски марки с гербовете на Бургас и Хасково

Церемония по пускане в употреба на пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика“, ще се състои в НХА-Бургас на 24 юни.

В серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим, са представени гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.

Автор на графичния дизайн е гл. ас. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА, който е и инициатор и вносител на темата в родното маркоиздаване.

Серията има и допълнителна стойност, заради публикувания в нея за първи път визуален графичен стандарт за рангови корони на местни гербове съставен от Българското хералдическо и вексилоложко общество, с автори Димитър Попов – историк и хералдик и Ненко Атанасов – художник.

Изобразените гербове: на Бургас, създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г. и на Хасково, създаден от Борил Караиванов и Емануил Манолов през 1995 г., са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенски марки у нас.

Валидирането на изданието в Бургас е повод за празник за художествената, филателната, хералдическата и широката общественост на морския град.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email