Бургас очаква премиерата на филма „Патриарха на градежа“, посветен на карловчанина Иван Грозев (ПРОМО)

Бургазлии първите в страната ще имат удоволствието да изгледат интригуващата лента „Патриарха на градежа“. Филмът ще бъде излъчен днес /26 август/ от 21 часа на открита сцена „Охлюва“.

„Патриарха на градежа“ е посветен на живота и делото на карловчанина Иван Грозев – близък съратник на Васил Левски и автор на прословутия революционен Карловски закон, легендарен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини „Мошино“ след Освобождението, кмет на София и един истински почтен мъж – от тихите герои на България.

„Патриарха на градежа“ е също така своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век, един от най-динамичните периоди в българската история.

Специално за предпремиерата в родния Бургас пристига харизматичната актриса Гергана Стоянова, която влиза в ролята на националната Съвест, непозволяваща мъже от калибъра на Иван Грозев да бъдат забравени.

Публиката ще се срещне с популярната писателка и журналист Катерина Хапсали, сценарист на лентата. Хапсали е автор на суперуспешните белетристични творби „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“, има и 25 години журналистическа практика.

На откритата сцена ще излезе режисьорът на филма „Патриарха на градежа“ – Степан Поляков. Той е внук на руски белогвардеец – емигрант, чието име носи. Снимал е над 50 документални филма, някои от които с награди от престижни международни фестивали.

Оператор  на филма е Момчил Александров, монтажът е на Цветелина Василева.

Това е първата обществена предпремиера на филма.

„Патриарха на градежа“ е заснет по време на карантината при изключително строги мерки за сигурност и всички допълнителни усложнения, които екипът преодолява с желязна логистика, ентусиазъм и усещане за историческа мисия.

Прожекцията на филма „Патриарха на градежа“, дело на Five Star Media Group, с подкрепата на БТПП, се реализира в партньорство с Община Бургас.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email