Бургас отбелязва Световния ден за борба с хепатита с поредица от инициативи

Бургас ще отбележиСветовния ден за борба с хепатита с кампания за бързи, безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще стартира с пресконференция в Експозиционен център Флора, гр. Бургас, утре, 28.07, от 10.30 часа, в която ще участват Тодор Райков – председател на Управителния съвет на „Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение“-НАПТО, д-р Лорис Мануелян – Общински лекар в Община Бургас, д-р Татяна Николова – лекар-вирусолог, Медицинска лаборатория „Лина“, гр. Бургас и Здравко Георгиев – координатор, Сдружение „Каритас“ София – Клон Бургас. Разговаряме с Тодор Райков-председател ан УС на националната асоциация по превенция и терапевтично обучение.

От 18.30 часа на алеята пред Експозиционен център „Флора“ ще бъде разположен Мобилен медицински кабиент, в който жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се изследват напълно анонимно, бързо и безплатно за хепатит В и С. Изследванията ще се извършват от квалифицирани лаборанти от Медицинска лаборатория „Лина“ чрез бързи, скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е дало положителен резултат ще бъдат пренасочвани към специалист за уточняване на състоянието и назначаване на лечение при необходимост. За провеждане на изследванията не съществуват ограничения относно консумация на храна и напитки.

Всички лица с положителни резултати от бързите тестове за хепатит В и С ще получат талон за безплатно изследване в Медицинска лаборатория „Лина“ за потвърждаване не резултата с по-специализирана тестова методика, което е необходимо за диагностичното уточняване на състоянието.

В непосредствена близост мобилния медицински кабинет ще бъде разположена информационна шатра, където всеки жител и гост на Бургас ще има възможност да бъде консултиран по въпросите, свързани с вирусните хепатити от консултант на „Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение“ – НАПТО.

В световен мащаб 9 от 10 души, живеещи с вирусен хепатит не знаят, че са носители на хепатитен вирус. По този повод и във връзка със Световния ден за борба с хепатита „Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение“ – НАПТО в партньорство с Община Бургас и с подкрепата на Медицинска лаборатория „Лина“ и Сдружение „Каритас“ София – Клон Бургас организира скринингова кампания за откриване на хепатит В и С в Бургас. Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.

 Всички инициативи ще бъдат проведени при спазване на стриктни противоепидемични мерки, поради което желаещите жители и гости на Бургас да се изследват за хепатит В и С ще бъдат допускани до мобилния медицински кабинет само с маска или друго средство, което покрива устата и носа.

Всяка година на 28 юли международната общност отбелязва Световния ден за борба с хепатита, като целта е да се повиши обществената осведоменост по отношение на вирусните хепатити. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията 4,7 млн. европейци живеят с хроничен хепатит В, а 3,9 млн. с хроничен хепатит С.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email