Бургас иска да продължи да привлича дигитални номади

През уикенда в новото пространство „Coliving Burgas” се проведе „Remote Future Summit” – среща за обсъждане на актуални теми, свързани с предимствата на града, които дават възможности за дистанционна работа и привличане на дигитални номади.

Коливингът е нова концепция в Бургас, която осигурява на хора, независими от офис пространство, да съчетават своята работа и личен живот, като предоставя всички необходими за това условия, удобства и инфраструктура.

Един от основателите на „Coliving Burgas” е Катя Димитрова. Тя го представи като място, даващо възможност на дигитални номади, хора, работещи от разстояние, фрийленсъри и др., необвързани с офис служители или предприемачи, идващи от различни точки по света, да живеят, работят, творят и прекарват заедно свободното си време. Място, изграждащо общност от хора с различни произход и интереси, но с общи ценности. Перфектният начин за постигане на баланс между работа и личен живот.

За предимствата на работата от вкъщи сподели Стоян Узунов – главен софтуерен инженер, независещ от офис пространство и представител на все по-силно набиращата популярност в България група от хора, работещи дистанционно.

В програмата се включиха Хуан Пабло – креативен дизайнер от Колумбия, и Джон Пол – предприемач от САЩ, които работят от „Coliving Burgas”. Те представиха своята дейност, опит и начин на мислене, предизвикателствата на Коливинг пространството и плюсовете на работата от всяка една точка на света.

Специален гост на срещата беше Пламен Цеков, един от съоснователите на ScaleFokus, чийто нов проект „Gigs Remote”, основан след Ковид, събира топ технологични специалисти на свободна практика от Източна Европа. От негова страна пандемията бе разгледана като предизвикателство, проява на иновативност и възможност компаниите да изградят своята гъвкава сила. Той сподели, че работата от разстояние, т.н „remote working”, ще продължава да се развива с по-големи темпове. Това започва да се усеща все по-осезаемо, а Бургас е перфектното място за привличане на дигитални номади.

На събитието присъстваха ученици, студенти, хора от частния и публичния сектор. „Remote Future Summit” е част от програмата на „Дигитален ноември“, организиран от Община Бургас и DIGIHUB.

Инициативата „Дигитален ноември“ продължава и през тази седмица. Ето какво предстои:

* На 23 ноември /сряда/: Националното бизнес турне „Подобри своя бизнес още днес“, организирано от Acton COACH и Bem.bg., от 17:30 часа, в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“. За бургаския бизнес организаторите предоставят код за безплатна регистрация в събитието: https://linktr.ee/digital.november.

* 24 ноември /четвъртък/: Ден на отворените врати в центъра по виртуална и добавена реалност в Конгресен център – Пристанище Бургас, зала № 9, от 10:00 до 16:00 часа.

* 24 ноември /четвъртък/: BurgasDev Junior, от 18:30 до 22:30 в Международен конгресен център Бургас, зала „Форос“, 2 ет. Бургаски ученици ще представят своите софтуерни продукти, които са разработили.

* 25 ноември /петък/: Tech Savvy Talks, организирано от ИТ компанията „Scalefocus“, от 18:30 до 22:00 часа, в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. По време на събитието ще се дискутират теми от света на .NET, Front-end и R&D.

* 26 ноември /събота/: „Защита на данните в цифровата ера“, от 10:00 до 16:45 часа, в Експозиционен център „Флора“. Семинарът ще се проведе под ръководството на Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Подробна информация е достъпна на следния линк: https://linktr.ee/digital.november.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email