Бургас домакинства конференция за енергийно ефктивни сгради

Бургас ще бъде домакин на национална конференция „Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега“. Тя ще се проведе в периода 31 май – 2 юни в Експоцентър „Флора”, Бургас и онлайн. Организатори на събитието са Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“.

Първият ден е посветен на развитието на знания и умения за енергийна ефективност на сградите, като участниците ще могат да се запознаят с актуални обучителни схеми и образователни възможности. Програмата за деня ще приключи с открита дискусия за развиването на система за продължаваща професионална квалификация.

Финансирането на нулевоенергийни сгради и сградно обновяване е тема на кръгла маса за обезпечаване на инвестиции в енергийна ефективност през втория ден. В две сесии ще се дискутира преминаването към съфинансиране от собствениците при изпълнението на националните програми за сградно обновяване и съществуващите финансови механизми.

Темата за третия ден на конференцията е ролята на местните власти за изпълнението на европейските и националните политики за климат и енергетика, като в програмата е предвиден и специализиран семинар за финансиране на общински инвестиции в енергийна ефективност с участието на представители на Европейската инвестиционна банка.

Сградите с нулев разход на енергия са определяни като бъдещето на жилищното строителство. Те дават възможност както за спестяване на средства за отопление и охлаждане, така и за опазване на околната среда от замърсяване с вредни емисии.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email