Бургаският храм „Св. св. Кирил и Методий“ изнесе плащеницата над рамка, миряните се поклониха

На Разпети петък бургаският храм „Св. св. Кирил и Методий“ изнесе Христовата плащеница, но вдигната върху рамка, за да могат миряните да минават прави под нея. Това видя репортер на общинско радио „Гласът на Бургас“. Плащеницата остана до края на службата в тази позиция, след което бе положена на маса в централната част на храма.

Тя обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея. За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция – на надежда за здраве.

Тази година, заради опасността от разпространение на коронавируса в страната, на миряните не е позволено да минават под нея, а поклонението пред Светата плащеница става без тя да се целува и докосва, а само с прекръстване и поклон.

Припомняме, че църковните празници около Великден се отбелязват  различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия синод църквите остават отворени и в тях ще има служби, но влизането  става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му, е от 18 ч. в храм „Св. св. Кирил и Методий“ .

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email