Бургаската опера ви кани на „На чашка чай от руски самовар“

В сложната динамична обстановка, когато всяка заповед е предпоследна и  добрите новини са уязвими и всяко предвидено събитие лесно би могло да бъдат канселирано, както се случи и с концерта „На чашка чай от руски самовар“, предвиден за 16 март, но отложен за 20 април, от 19 часа, в Зала Опера. Концертният спектакъл  е обещание за вълнуваща музикална вечер – под знака на руските романси. Разговаряме по темата с Еделина Кънева.

За руската култура пиенето на чай е ритуал, който е символ на споделеност, топлота, уют и задушевна атмосфера. В концерта ще прозвучат музикални мотиви, носещи несравнимата носталгична красота на руската душа, в която е отразен стремежът към хармония и душевно пречистване – чрез копнежната болка и спонтанните радости. В програмата, подбрана с вещина, внимание и вкус от трите изпълнителки – сопраните Еделина Кънева, Нона Кръстникова и пианистката Мира Искърова, са включени:

“Той така ме обича”, “ Безумни нощи”, “Защо”, “Как можех да знам”, “Молитва” “Искам те” “Сън” и не на последно място “Идва пролетта” и др..  В лоното на пролетта, която трудно навлиза във владенията си – в противоборство с упоритата зима, ще прозвучи рефренът, изпълнен с копнеж и надежда: “Все още полетата са покрити със сняг, но реките текат в пролетно настроение, текат, блестят и шумно обявяват: „Идва пролетта!“ Чрез красивите музикални произведения се обясняват в любов най-страстните и емоционални руски композитори Пьотр Илич Чайковски и Сергей Рахманинов, които ще бъдат изпълнени във вечерта на 20 април в залата на Бургаската опера, казва за концерта сопраното Нона Кръстникова. В края на изминалата 2020 година   бургаската публика имаше възможността да се съпреживее посланията и специфичния финес на суинга в концертния спектакъл „Суинг класик“, в който също участва артистичното трио – Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова.

Концертният спектакъл „На чашка чай от руски самовар“ е създаден за широката аудитория – с музикален вкус и отношение към вечните ценности и сантименталната красота на руската култура.

Чрез руските романси, трите артистки ще потопят публиката в атмосфера на изисканост, фина душевна нагласа и отражение на любовта – в нотните и поетични текстове.

Музикално-сценичният спектакъл ще бъде представен и на 22 април, от 19 часа, в залата на Читалище „Просвета – 1888“ в гр. Поморие.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email