Ефектна сграда е новият дом на бургаската библиотека, строителството приключва до края на октомври

Строителните дейности по сградата на библиотеката, която се изгражда на мястото на бившата Немска болница в Бургас, приключват до края на месец октомври. Това стана ясно от думите на инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по Строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас, по време на брифинг, в който участва и Дeлян Жечев, архитект на сградата.  

„Това, което виждате като визуализация е визуализацията от конкурса, на който проектантът е участвал. Технически проектът е изпълнен такъв какъвто е подаден за финансиране и какъвто е обявен в обществената поръчка. Промяна няма! Различава се като цвят, обяснение ще направи арх. Делян Жечев. Проектът се изпълнява с месец закъснение. Причината е в доставката на пожарогасителна система от Турция. Договарянето й беше в периода на ограниченията с Ковид-19, което е причина за забавянето й. В края на октомври ще е тук. Следващата седмица започват довършителните дейности по вътрешния дизайн и обзавеждането“, поясни инж. Коралска.

По време на обхода на сградата, репортер на радио „Гласът на Бургас“ видя, че към момента в нея се поставят окачени тавани, довършва се остъкляването, работи се по окачената фасада и парапета на терасата. Сутеренът, който ще бъде предоставен за изкуството на НХА-Филиал Бургас, е абсолютно завършен.

Тоновете, в които е решена фасадата на новата бургаска библиотеката се разминават с идейния проект. Избраните по-топли нюанси са решение на архитекта на сградата Дeлян Жечев, който разполага със солиден над 20-годишен стаж зад гърба си. „Прави впечатление, че според първоначалните визуализации тя е много по-светла, има изгледа на видим бетон. Няма  строител, който да е съгласен да прави такава технология. Това е причината да заложим на HPL плоскости. Решихме да дадем малко по-топли тонове и след среща с деца. Показахме им първия проект със светлия бетон, те се изплашиха, а едно я оприличи на болница. Така възникна идеята да стоплим цветовете на сградата. Строителят си свърши работата отлично. Всичко е изпипано до най-малкия детайл. Не са допуснати никакви компромиси в изпълнението, аз лично съм подбрал всички материали. В хода на строителството на сградата, която съм приел като своя рожба, се наложи да се променят някои материали. Избраните плоскости са много по-добра идея, не оскъпяват проекта, водят до поевтиняване. Спестеното е вложено в удобствата на сградата“, заяви арх. Жечев.

По време на брифинга стана ясно, че предвидената зелена площ отпада, за да се предотвратят бъдещи проблеми. Оказва се, че отводняването й крие сериозна опасност за хранилищата на библиотеката, които се намират под нея.

„Във вътрешното пространство преосмислихме и амфитеатъра. Причината е, че няма да има възможност да се извършват по-големи събития, защото сградата се намира в непосредствена близост до жилища. Ще има сцена, организирана е с гръб към тях. Тя ще разполага с кът за деца. Искаме да припознаят мястото като свое, с игри, със забави, но и с интересни събития свързани с книгата“, уточни зам.-кметът по строителство.

След като напълно приключат строителните и довършителните дейности, едва тогава ще започне пренасянето на библиотеката. За целта са необходими подходящи метеорологични условия. „В дъждовно и снежно време няма как да пренасяме книги, защото ще ги унищожим. Отдел „Изкуство“ ще остане на ул. „Булаир“, тъй като там ще насочим всички архиви, които са ни предоставени от известни личности за съхранение в Бургас“, обясни Яна Кършийска, директор на РБ „Пейо Яворов“-Бургас.

В новата сграда ще се помещават основните звена за обслужване, детският отдел, който в момента се намира в к-с „Изгрев“, ще намери своя нов дом именно тук.  

Инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по Строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас
Дeлян Жечев, архитект на сградата на библиотеката

 

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email