Бродуейският мюзикъл „Целуни ме, Кейт!” отново на сцена

След  блестящата премиера на бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт!“– на закриването на миналогодишните Бургаски музикални празници – на 4-ти септември 2019 г., мюзикълът от Коул Портър ще се играе отново в Бургас – на 11-и август, вторник, от 20.30 часа в Летния театър. Музикалният проект вече придобива своя зрял облик, носещ акумулирания заряд от творческото надграждане. В него взема участие целият състав на Бургаската опера, като всеки една роля, независимо дали е главна или второстепенна, е вплетена – идейно, ситуационно, като режисьорски решения и емоционални послания, в цялостния завършен облик на постановката. „Целуни ме, Кейт!“ имаше успешни представления и след премиерата – в Зала Опера – Бургас, през м. октомври 2019 г., както и в Горна Оряховица и Пловдив, а апогеят бе пълната зала в Народния театър „Иван Вазов“ – на 19-и ноември 2019 г., когато публиката изпрати артистите на крака. Само ден, преди спектакълът да бъде поставен отново в Зала Опера – на 10-и март 2020 г., поради световната пандемия бяха отменени всички сценични прояви и през август мащабният сценичен проект получава възможност за сценична реабилитация.  

Цялостният облик на атрактивната постановка „Целуни ме, Кейт!“ е обединен от режисурата на но с добавената стойност на оригиналния авторов почерк с авангарден привкус. Впечатляващата с иновативната си визия и интелектуален почерк  сценография е на Денис Иванов, който е и идеен създател на атрактивните костюми, характерни с романтичен нюанс, вложен в прецизната изработка, вкус към детайла и осезаем перфекционизъм.  Хореография, напълно импонираща на режисьорските и сценографските решения, е на Желка Табакова. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които публиката ще види и на сцената – в образите на Хети и на сенатора Хаулъл. Диригент на хоровия състав, който е пълноправен участник в динамичното и пищно сценично действие, е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев. Зад диригентския пулт ще бъде Цанислав Петков. Едва 30-годишен, той  успява да усети и превъплъти на музикален език философско-естетските послания на постановката, заложени в класическия  зареждащ американски мюзикъл.

Сюжетът на „Целуни ме, Кейт!“ преплита две основни линии – едната, разказваща вечната поучителна история на „Укротяване на опърничавата“, в която действието се развива по времето на Шекспир, и другата – в средата на миналия, XX век. Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина – в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата“, ще бъде сопраното Еделина Кънева. Тя ще се представи в блестящ сценичен тандем с тенора Марчо Апостолов – в ролята на Фред Греъм/ Петручо. И двамата гост-артисти са солисти на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Нона Кръстникова, сопран, ще влезе в образа на своенравната кокетка Лоис Лейн/ Бианка. Надареният с разностранни таланти Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Колхоун/ Лученцио и ще покаже не само певчески, но и изненадващи балетни умения. В образа на атрактивния Хари Тревър/ Баптиста /баща на „опърничавата” Катерина/ ще се представи басът Делян Славов, гардеробиерката на звездата Лина Ванеси – Хети ще бъде Лина Пеева,  в ролята на Пол, който е подготвил артистична изненада за публиката –  Йордан Христозов. Забавните роли с криминалено-пародиен привкус на Първи и Втори гангстер, много настроение на сцената ще внесат Диман Панчев и Мирослав Димитров. В образа на сенатора – спонсор на театралния спектакъл и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси – г-н Харисън Хаулъл, ще се представи Петър Тихолов. В ролите на настойчивите обожатели на Бианка /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата”/ ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев. Вълю Тотев влиза в образа на портиера. В атрактивната постановка участват и пълните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Билети за „Целуни ме, Кейт!“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и на касата на Летния театър – преди самия спектакъл.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email