Андрей Янев разкрива портали от „От горната земя“ в родния си Бургас

Художникът Андрей Янев пристига в родния си Бургас, за да зарадва ценителите на изкуството с поредната си великолепна изложба на 03-ти ноември.

Експозицията ще може да се посети от 18.00 часа в галерия „Неси”, а картините, събрани под заглавието „От горната земя“, са общо 12 на брой.

Всички творби носят онази специфична лекота и изящество на автора и плавно ни пренася през светли портали към други светове. Темите, които са представени, вълнуват Андрей Янев още от 89-та година насам. Този цикъл от творби не е показван с тази селекция от произведения, което е привилегия за бургаската публика. В залата ще бъдат подредени творбите „От горната земя”, „Пътници”, „Идват”, както и рисунки върху оризова хартия.

„Това са моите лични селения, породени от чувствителност и вяра, които искам да предам на публиката в Бургас, с който аз съм завинаги свързан. Нека всички, които обичат изкуството, да дойдат да попътуваме заедно до горната земя, а после да се върнем към нашата. Това е начин да претъпим делника, да събудим сетивата си и да провокираме мислите си.”, казва Андрей Янев.

Андрей Янев се утвърждава в художествения живот на страната ни с неподражаемото съчетание на цветове и светлина в платната си. Вдъхновението през годините идва за автора и от неговата силна духовна връзка със Света гора – Атон, където светците от иконите сякаш общуват с нас чрез чувствителна душевност.

„Светци, ангели, човеци съществуват в на пръв поглед непредставимо единение в артистичното пространство на Андрей Янев – художник, който още от първата си поява на сцената, та до днес, отстоява своето присъствие на територията на смисъла.”, споделя кураторът на изложбата Пламен В. Петров, който ще бъде специален гост на изложбата.

Андрей Янев е роден през 1965г. в Бургас. Завършва НХА – специалност „Стенопис“. Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия.
За периода 1982 – 2022, има над 90 самостоятелни изложби в страната и чужбина: София, Варна, Стара Загора, Балчик, Пловдив, Бургас, Словения, Гърция, Англия, Белгия, Корея, Полша, САЩ, Унгария, Италия, Хърватска, Турция, Австрия и др. Участва в национални и международни пленери. През 2004 г. в световното списание „INTERNATIONAL ARTIST”, представя България като автор от Балканите. Съорганизатор е на фестивала „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” и е съавтор, съорганизатор в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с „Академия за детско творчество – ДАЯ”.
Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси. Живее и работи в София.

Източник:Пресцентър Община Бургас

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email