Американска бизнес академия за дами бе открита днес в Бургас, пилотно за страната

Американският посланик Херо Мустафа откри днес в Бургас пилотна за страната Американска бизнес академия за дами. Събитието се състоя в Медицинския факултет на Университета „Проф. д-р Асен Златаров“.

Бизнес академията е част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи), създадена от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. Програмата има за цел да подкрепя жени, които искат да развиват собствен бизнес, независимо къде живеят по света.

Инициатор за създаването на Академията е съветникът на президента на САЩ и негова дъщеря Иванка Тръмп. В България програмата се осъществява със съдействието на Посолството наr САЩ и Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. „Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на жените, които участват в него“, каза дипломатката.

Дамите ще преминат лекции и практически занимания, ще разработят свои бизнес идеи, а трите най-добри ще бъдат подпомогнати с 10 000 долара, информира Мустафа.

Ръководителят на Академията проф. Сотир Сотиров обяви, че са селектирани 30 дами за присъствено и още толкова за онлайн обучение.

На тази първа официална визита за дипломата в Бургас, по повод стартирането на Академията за дами, кметът на Бургас Димитър Николов и посланика на САЩ в България Н.Пр. г-жа Херо Мустафа обсъдиха ъзможностите за сътрудничество в областта на образованието, новите технологии и икономиката. Коментирана бе и идеята да продължат разговорите за побратимяване на Бургас и американския град Ню Орлиънс.


„Радвам се, че съм тук в този чудесен град Бургас за стартиране на американска бизнес академия за дами. Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на дамите, които участват в него“, заяви посланикът. Благодаря Ви за всичко, което сте направили за този университет и този град“, се обърна към кметът Николов Н.Пр. Херо Мустафа. „Решихме да започне тази инициатива в Бургас заради силния дух на Бургас и духа на предприемачеството, който смятам, че живее тук в Бургас“, допълни дипломатът.
Кметът Димитър Николов коментира: „Голяма привилегия е, че тази перспективна и амбициозна академия стартира именно тук, в Бургас. Има един човек, който е виновник за това, и на когото трябва да благодарим. Това е посланик Херо Мустафа. Без нейното участие нямаше как Бургас да се включи активно в тази мрежа. За да надградим тази наша амбиция, ние искаме да заявим, че сме готови да кандидатстваме на по-голям форум. По този начин ще рекламираме региона и града“. И допълни, че Община Бургас ще се включи във финансирането на бизнес проектите на участничките в академията.

Източници: https://dnes.dir.bg , Пресцентър-Община Бургас

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email