Алкалай- председател на ЦЕБС „Алеф“: Връзката между българи и евреи е много силна

За първи път церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс на Център „Алеф“ – „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ – ще се проведе онлайн. Пандемията COVID-19 наложи строги ограничения, но традицията ще бъде спазена – официална церемония по награждаването ще има, макар и виртуална. На 8 юни, понеделник, от зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, „Алеф“ ще обяви победителите в конкурса, който тази година е на тема „Аз съм един от тях – българските праведници на света“.

Церемонията ще започне в 18 часа. При спазване на строги мерки за безопасност в залата ще присъстват няколко от участниците в конкурса, представители на журито, на организаторите и официални гости. Номинираните 27 кандидати за призовите места ще се включат чрез видеоконферентна връзка. Очаква се „дистанционно“ на церемонията да присъстват посланика на България в Израел Н. Пр. Румяна Бъчварова и на Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, представители на Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел, на Община Бургас, Министерството на образованието, потомци на български праведници на света, официални гости.

Седмото издание на конкурса бе обявено през есента на 2019 г. и събра рекорден брой участници –  151 младежи и девойки от цялата страна – студенти и ученици. В свои художествени разкази младите творци  са претворили  личните съдби на двадесетте българи , обявени от Мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел за „Праведници на народите на света“.

Творбите им бяха оценени от жури в състав: Радостина Николова – старши експерт в Министерството на образованието и науката, Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, и Асен Йорданов – журналист, поет и директор на сайта Бивол.бг.

Кои са победителите ще разберем на 8 юни, понеделник от 18 часа. Церемонията ще се излъчва онлайн на страницата на Център „Алеф“ във фейсбук https://www.facebook.com/alef.center/notifications/ и на сайта http://alef-bg.org/.

Провеждането на Седмия национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ и церемонията по награждаването на победителите стана възможно с подкрепата на Община Бургас, НССЕИВ към Министерския съвет, Посолството на държавата Израел в България, „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, ТРИА Сити Център, Дворецът на децата и Полски институт – София.

Facebook Коментари

Print Friendly, PDF & Email