УМБАЛ Бургас е единствената болница в областта с клиничен психолог

altУМБАЛ Бургас е единствената болница в областта, която разполага с клиничен психолог. В последните месеци  той е изключително търсен, защото в тежки моменти оказва незаменима подкрепа както на самите пациенти, така и на техните близки. „Консултациите при нашия психолог са напълно безплатни за пациентите на болницата.

Необходимо е само да уведомят медицинската сестра или лекуващия лекар, че искат  да се видят с него и той ще ги посети. Това, на което ние държим, е консултации да се извършват и с роднините на пострадали, потърсили помощ в Спешно отделение. Причината е, че тогава стресът е най-голям и те имат нужда от подкрепа”, заявява изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Мирослав Обрейков. Към клиничния психолог могат да се обръщат и хора, които не са пациенти на лечебното заведение.

„Не са редки случаите, в които моята помощ търсят родители, които се притесняват, че в училище детето им се държи твърде буйно или обратното – че е твърде затворено. Оказвам помощ и на жени, които страдат от следродилна депресия и имат затруднения в адаптацията след като са станали майки. Също и на хора, които са засегнати от синдрома на професионалното прегаряне”, споделя Мартин Пейков. Той е завършил „Клинична психология” в  Софийски университет „Св. Климент Охридски” и има богат опит при работата с пациенти от различни възрасти.

В УМБАЛ Бургас към него най-често се обръщат от двете педиатрични отделения,  Родилно отделение, Отделението по неонатология, Отделението за долекуване (хоспис)  и Реанимация.

„Ролята на психолога е да е бялото платно, на което пациентите  пренасят своите чувства и емоции. За мен е важно те да споделят какво изпитват, какво им се случва в момента, а дори и това как са стигнали до болницата. Така те самите подреждат и осмислят цялата ситуация под друг ъгъл, което им помага да я приемат по-спокойно”, обяснява Мартин Пейков. Той помага много и на пациенти, които се подготвят за операция или се възстановяват от такава.

Кабинетът на психолога се намира в Центъра за майчино и детско здраве на болницата (до паркинга на линейките). Всички, които не са хоспитализирани в УМБАЛ Бургас, но искат да го посетят, могат да го направят като си запишат час на тел. 0883 432 559. Заплащането е по ценоразпис, като продължителността на консултацията е от 50 минути до 1 час.

Източник: УМБАЛ Бургас